Bilde fra sikkerhverdag.no

FNs eldredag 1. oktober - brannsikkerhet

Publisert 01.10.2020

Visste du at eldre er mye mer utsatt for å miste livet i brann? Torsdag 1. oktober er det FNs eldredag. Bruk anledningen til å ta en prat om brannsikkerhet med bestemor eller bestefar.

Visste du at eldre er mye mer utsatt for å miste livet i brann? Torsdag 1. oktober er det FNs eldredag. Bruk anledningen til å ta en prat om brannsikkerhet med bestemor eller bestefar.

Hører moren din, eller bestemoren din, røykvarsleren som piper i rommet ved siden av? Hva med bestefar, kommer han seg ut i en nødsituasjon hvis han ikke kan bruke utgangsdøra?

Nedsatt hørsel og dårlig mobilitet kommer med alderen. Det gjør eldre mennesker særlig utsatt ved brann. Faktisk har personer over 70 år har fire til fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann sammenlignet med resten av befolkningen.

FNs eldredag 1. oktober er en fin anledning for pårørende og andre til en prat med en eldre slektning eller bekjent om brannsikkerhet. Prat om hvilke brannfeller som finnes i hjemmet, hva som kan gjøres for bedre brannsikkerheten og hva man skal gjøre hvis uhellet er ute.

Komfyren er den desidert største årsaken til boligbrann. Det er fort gjort å glemme eller sovne fra en kjele på kokeplaten. Snakk gjerne om viktigheten av å være til stede når man lager mat.

Andre tips til hva dere kan snakke om er: trygg bruk av elektriske produkter, varsling og rømningsveier, slokking av brann og levende lys og røyking.

Som pårørende eller nabo kan du sjekke at røykvarsler og brannslokker er på plass og fungerer. Du kan installere en komfyrvakt – som gjør at komfyren slår seg av når det oppstår farlige situasjoner. Du kan rengjøre filteret i kjøkkenvifta over komfyren. Og du kan passe på at gardiner, duker, aviser og møbler er i god avstand fra panelovner.

Les mer på sikkerhverdag.no

Med hilsen

Det lokale Eltilsyn
v/Gudbrandsdal Energi Nett AS

Oppdaterte standardvilkår

Standardvilkårene regulerer avtaleforholdet mellom nettkundene og Vevig som nettselskap.
Les mer

Nytt navn og ny profil

Gudbrandsdal Energi Nett endrer fra nyttår navn til Vevig
Les mer

Ang. strømbruddet i Kvitfjell-området 17. desember

Vi arbeider på spreng for å finne årsaken til strømbruddet

Les mer

Nye nettariffer fra 01.01.2021

Nettariffene øker fra nyttår.

Les mer
footer-dekorasjon footer-dekorasjon